tiistai 15. joulukuuta 2015

Jokainen kohtaaminen ratkaisee


Sana itsemääräämisoikeus koostuu sanoista itse (minä), määrätä ja oikeus.

Ymmärrän yhdyssanan tarkoittavan, että minulla on oikeus määrätä itsestäni. Ymmärrykseen sisältyy ajatus, että kaikilla muillakin on sama oikeus. Pohjalla on käsitys siitä, että me kaikki ihmiset olemme samanarvoisia: omanlaisiamme persoonia ja silti kuin kuka muu tahansa. Me – kukin meistä – olemme itse.

Olen Teatteri Telakka ry:n ja Tukiliiton Teatterista voimaa vuorovaikutukseen-hankkeessa pian viisi vuotta kohdannut aikuisia kehitysvammaisia heidän arjessaan täällä Pirkanmaalla. Tarkoituksenamme on tutkia ja vahvistaa teatterin keinoin kehitysvammaisen aikuisen itsetuntemusta, suhteessa ympäröivään todellisuuteen. Samalla meillä kaikilla on ollut hankkeen myötä mahdollisuus
oppia jotain myös itsestämme.

Tarinoita näytellessämme kohtaamme usein tilanteita, joissa nousee kysymys itsensä määräämisen oikeudesta. Kuinka paljon meillä on toisillemme aikaa?Kuinka paljon voimme tarjota toisillemme mahdollisuuksia arjessa? Kun kysymme aina harjoituksemme alussa ”mitä kuuluu?”, liittyy kysymykseen myös kysymys ”miksi?”.

Jokaisessa päivässä on hyvin erilaisia tilanteita – myös jokapäiväisissä, rutiininomaisissa kohtaamisissa. Teatteriharjoituksissa huomaamme, miten erilaiset äänensävyt, asennot ja kehon kieli viestittävät meille sen hetken yhteisen kokemuksen. Jos jatkuvasti elämme toisten kiireiden ehdoilla, jos kysymyksemme tai tarpeemme ohitetaan vetoamalla sääntöihin, säästöihin tai vaikka ajan puutteeseen, se vaikuttaa meihin aina. Eikä se vaikutus ole myönteinen.

Vaikka teatteri on leikkiä, olemme tarinoidemme kautta opetelleet asettumaan toistemme asemaan katsomalla ja näyttelemällä. Leikkimällä. Toisen elämällä ei pidä leikkiä, mutta me voimme kuvitella toistemme elämää asettumalla teatterin leikin keinoin, ”toisen saappaisiin”. Siten voimme oppia ymmärtämään toistemme tilanteita – enemmän tai vähemmän toisistamme riippuvaisina.

Teatterista voimaa vuorovaikutukseen ryhmistä Petri Mäkipää

Lue lisää Tukiliiton Tukiviesti –lehdestä http://issuu.com/merjakvtl/docs/tukiviesti_5_15

Kuva Jaana Teräväinen: Valkeakosken ryhmä, Petri, Seppo ja Maikku







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti